Instal·lar Joomla

De Wiki Eduard Lafitte
Jump to navigationJump to search

Instal·lació Joomla

Descàrrega

Primer ens descarregarem la última versió de la mateixa pàgina de Joomla.

Podem consultar la documentació accedirem a la pròpia Wiki de Joomla.


Servidor on instal·lar Joomla

El més important és saber on instal·larem Joomla, ja que aquest ha de córrer sobre un servidor. Per tant tenim dues opcions bàsiques:

1) Intal·lar-ho en un Host Web que tinguem

2) Instal·lar-nos un servidor en local (XAMPP) i treballar en la nostra pròpia màquina.

En el cas de fer-ho amb el XAMPP, seguirem els passos des de aquesta pàgina d'instal·lació del XAMPP.


Instal·lació i configuració

Per instal·lar el Joomla, seguirem els passos des de la Wiki que hem esmentat abans.


Execució

Un cop configurat el joomla, accedirem a la pàgina d'administració des de el navegador:

http://localhost/joomla16/administrator

Un cop hi accedim, ens apareixerà el panell de control en anglès com en la imatge següent:

Panell control anglèsPaquets d'idiomes

Per canviar l'idioma al castellà, el que farem es descarregar-nos el paquet d'idioma en castellà tan per l'Administrador com per el Front-end .

Abans de res, haurem d'anar al menú sites de la nostra pàgina d'administrador i seleccionar l'opció System Information. Hauríem de tenir totes les opcions amb permís d'escriptura, ja que sinó no ens deixarà instal·lar el paquet d'idioma, ni cap altra extensió.


Informació Sistema amb permís d'escriptura


Per fer això, obrirem un terminal i executarem les següents instruccions:

$ sudo chmod -R 777 /opt/lampp/htdocs/joomla16


Ara, un cop tenim permisos d'escriptura i hem descarregat el fitxer ZIP de la pàgina en castellà de Joomla anem a la nostra pàgina d'administrador de Joomla i seleccionem Extension Manager des de el panell de control o des de el menú d'extensions.


Per últim, ens queda seleccionar l'idioma, per això anirem a l'opció Language Manager del panell de control o del menú extensions.

Veurem que tenim un desplegable a la dreta on escollirem l'idioma per el site o l'administrator. Per marcar l'idioma instal·lat com l'idioma per defecte maracrem l'asterisc (que es troba sota la columna Default) de l'idioma corresponent.

Ara ja hem canviat l'idioma per defecte.


Començant amb Joomla

Usuaris

El usuaris dels llocs web Joomla els podem dividir en dos grups i cadascun d'aquests amb subgrups:

 • Convidats: Aquests són senzillament usuaris de Joomla! que han navegat fins a trobar el nostre lloc web. Depenent de com l'administrador hagi configurat el lloc, els convidats podran navegar lliurement per tot el contingut o tenir restringit l'accés a cert tipus de continguts, reservats per a usuaris registrats.
 • Registrats
  • Front-end (Usuaris del Lloc - Site)
   • Registrat (Registered): No pot crear, editar o publicar contingut en un lloc Joomla!. Pot enviar nous Enllaços Web per ser publicats i pot tenir accés a continguts restringits que no estan disponibles per als convidats.
   • Autor (Author): Poden crear el seu propi contingut, especificar certs aspectes de com es presentarà el contingut i indicar la data en la qual hauria de publicar-se el material.
   • Editor: Tenen totes les possibilitats d'un Autor i a més, la capacitat d'editar el contingut dels seus propis articles i els de qualsevol altre Autor.
   • Suvervisor (Plublisher): Poden executar totes les tasques dels Autors i Editors, i a més tenen la capacitat de publicar un article.
  • Back-end (Administradors)
   • Mànager: Té els mateixos permisos que un Supervisor però amb accés al panell d'administració del Back-end. Els Mànagers tenen accés, en el panell de l'administrador, a tots els controls associats al contingut, però no tenen capacitat per canviar les plantilles, alterar el disseny de les pàgines, o afegir o eliminar extensions de Joomla!. Tampoc tenen autoritat per afegir usuaris o alterar els perfils d'usuaris existents.
   • Administrador: Tenen un rang d'accés més ampli que els Mànagers. A més de totes les activitats relacionades amb el contingut que pot executar un Mànager, els administradors poden afegir o eliminar extensions al lloc web, canviar plantilles o alterar el disseny de les pàgines, i fins i tot alterar els perfils d'usuari a un nivell igual o inferior al seu. El que no poden fer els Administradors és editar els perfils de Súper-Administradors o canviar certes característiques globals del lloc web. De fet, ni tan sols veuran els usuaris de tipus ‘Super-Administrador’ en l'administrador d'usuaris.
   • Super Admninistrador (Super User): Tenen el mateix poder que un ‘root’ en un sistema tradicional Linux i disposen de possibilitats il·limitades per executar totes les funcions administratives de Joomla!. Solament els Súper-Administradors tenen la capacitat de crear nous usuaris amb permisos de Súper-Administrador, o assignar aquest permís a usuaris ja existents.Plantilles

Una pàgina que està bé amb diferents plantilles del Joomla és Joomla24.com, igual que aquesta altre Bestofjoomla.

Per afegir una plantilla descarregada, anirem al "Gestor d'Extensions", i com hem fet amb el paquet d'idiomes, carregarem el de la plantilla.

Un cop la tenim carregada, hem d'afegir-la al menú/s corresponent/s.

Tenim dues formes de fer-ho, o desde el propi menú accedint des de el Gestor de Menús i allí seleccionant el menú corresponent i canviant la plantilla en el desplegable corresponent (Imatge Plantilles 1) o directament des de el Gestor de Plantilles, seleccionant la que volguem de la llista i seleccionant el menú en el que dessitgem que aparegui aquesta plantilla (Imatge Plantilles 2).IMPORTANT: 

Podem descarregar l'aplicació Artisteer que ens permetrà crear plantilles per el Joomla. Tot i que al fer-ho amb la versió 1.6 de Joomla potser doni un error al cridar la funció getMessageQueue(). Per solucionar-ho, anirem a la carpeta templates/nom_plantilla/functions.php i buscarem la crida a la funció i canviarem la línia:

$messages = $mainframe->getMessageQueue();

per

$messages = JFactory::getApplication()->getMessageQueue();
Mòduls

Per crear o modificar mòduls, tenim una pàgina on els explica gairebé tots. És una pàgina de la comunitat JoomlaExtensions

Podem afegir tot tipus d'extensions per el Joomla. Per la versió 1.6 encara no hi han tantes com per la versió 1.5

Per descarregar-nos una extensió, per exemple un plugin per afegir videos, anirem a la següent pàgina

Farem download de la extensió JPlayer i la carregarem al Joomla amb el Gestor d'Extensions i després on volguem afegir el vídeo de youtube afegirem:

{youtube}codi vídeo youtube{/youtube}

per exemple 

{youtube}VI94AsuvUUA{/youtube}


Així ho faríem amb tots. A més en la pàgina anterior, podem accedir a la WEB del desenvolupador i veure les opcions, skins, ...


Correcció d'errors

Plantilles Artisteer

En l'apartat de Plantilles he vist que al crear una platilla amb l'Artisteer i utilitzar-la en la versió 1.6 de Joomla ens podia donar un error al cridar la funció getMessageQueue(). Per solucionar-ho, anirem a la carpeta templates/nom_plantilla functions.php i buscarem la crida a la funció i canviarem la línia:

$messages = $mainframe->getMessageQueue();

per

$messages = JFactory::getApplication()->getMessageQueue();


Missatges d'error

Pot ser que mentre treballem amb el Joomla (versió 1.6) ens apareguin missatges de Warning o errors que poden arribar a ser molestos. Per solucionar això una opció seria:

 • Buscar i obrir per editar (com administrador) el fitxer /opt/lampp/etc/php.ini
 • Buscar la línia descomentada error_reporting = E_ALL | E_STRICT
 • Substituir la línia anterior per:
error_reporting = E_ALL
display_errors = Off
 • Reiniciar el XAMPP
$ sudo /opt/lampp/lampp startEnllaços Web

Pàgina principal de Joomla

Artisteer - Creador de plantilles Joomla